Историја на гумите

Историја на гумите1843 - Чарлс Goodyear најавува вулканизација
1846 - Роберт Вилијам Томсон го измислува и патентира пневматикот
1880 - Џон Бојд Dunlop започнува призводство на пневматски гуми за велосипедски тркала [5]
1888 - Првата комерцијална пневматска гума за велосипеди е произведена од Dunlop
1889 - Dunlop го патентира пневматикот во Велика Британија
1889 - Адолф Клеман се стекнува со француски производствени права за 50.000 франци
1890 - Dunlop, и Вилијам Харви Du Cros почнуваат со производство на пневматски гуми во Ирска: задебелени, жица retainers, обликувани венчиња.
1890 -Бартлет болт воведен е раб на гумата.
1891 - Dunlop патентот е поништен во корист на Томсон
1892 - Beaded работ е воведен во САД
1894 - EJ Pennington ја измислува првата балон гума.
1895 - "Мишелин" воведува пневматски автомобилски гуми, Андре Мишелин користи cord гуми представени во рели Париз-Бордо: од 1897 година, тие се стандард тркачки гуми.
1898 - Schrader вентилот е патентиран
1900 - Производителите експериментираат со дрво, кожа и метал за да ја подобрат издржливоста.
1903 - Goodyear компанијата ја патентира првата tubeless гума, која беше воведена во 1954 година од страна на Goodyear Packards.
1904 - Goodyear и Firestone почнуваат со производство на cord-reinforced-гуми.
1906 - Прва пневматска гума за авион
1908 - Франк Seiberling измислува издлабени гуми со подобрени перформанси.
1910 - Silvertown додава carbon-black на белата гума, за зголемување на издржливоста: сега е универзална.
1919 - Goodyear и Dunlop објавуваат пневматски гуми за камион.
1923 - Прво балон гуми, со име за поголем напречен пресек и помал притисок, воведени од Firestone: деби на првиот "Крајслер", во 1924 година.
1929 - Цврсти автомобилски гуми престанаа да се користат.
1937 - BFGoodrich воведува комерцијална синтетичка гума.
1938 - Goodyear воведува rayon-cord гума
1946 - "Мишелин" ја воведува радијалната гума
1947 - Goodyear воведува nylon-belted гумa.
1947 - BFGoodrich најавува tubeless гуми.
1963 - Користење на cord полиестер гуми воведени од Goodyear.
1965 - Армстронг воведува фиберглас гума.
1965 - BFGoodrich ја нуди првата радијална гума во Северна Америка
1967 - Поли / стакло гуми воведени со Firestone и Goodyear
1968 - (ДОТ) броевите се задолжителни за новите гуми во САД
1974 - Pirelli воведува широка (нископрофилна) радијална гума
Автологистика - Вулко - Брз сервис
Тел: 078-33-30-33
Тел: 046-26-55-28
avtologistika.mk@gmail.com
ул. Абас Емин 33
Работно време: 08:00 - 17:00