Избор и употреба

Избор и употребаИзборот на пневматици треба да биде во согласност со првата вградба или додатната опрема на возилото. Секоја друга конфигурација треба да биде одобрена од професионалец - стручен во гумите, почитувајќи ги притоа сите прописи за возење. Нагласено се препорачува на иста осовина секогаш да се вградуваат гуми со ист профил/дезен. Не треба да се користи пневматик кој нема прилагоден притисок, при брзина поголема од неговиот индекс нити пак под оптеретување поголемо од индексот на носивост.

ОПИС НА ГУМИТЕ

205/55 R 16 91H

205 - Ширина на нагазниот слој на гумата изразен во мм.
55 -висината на гумата процентуално со нагазниот слој во мм
R - ознака за радијална гума
16 -пречник на бандажот во палци
H - брзински индекс (210 км/час)
91 - тежински индекс (носивост)
Автологистика - Вулко - Брз сервис
Тел: 078-33-30-33
Тел: 046-26-55-28
avtologistika.mk@gmail.com
ул. Абас Емин 33
Работно време: 08:00 - 17:00